Namnlekar till Söndax & Kids

Några förslag på namnlekar

“Gå en runda”

Material
  • inget
Beskrivning

Varje deltagare får säga sitt namn och berätta något. Det kan tex. låta så här
* Jag heter David och min favoritmat är pannkakor

  • Jag heter David och i veckan har jag badat
  • Jag heter David och jag tycker det är kul att simma
  • osv

Namnduell

Material
  • Filt
Beskrivning

Deltagarna delas i två lag som sätter sig på led på vars en sida bakom ett skynke, tex en sliten filt eller lakan. En person från vardera laget väljs tyst ut och ställer sig mitt emot varandra på endera sidan av skynket. När skynket faller gäller det att snabbast identifiera personen som står framför en genom att högt säga dess namn. Den som är snabbast vinner över sin motståndare till sitt lag.

Namnlek med ballong

Material
  • Ballong
Beskrivning

Alla deltagarna står i en ring. En står mitt i ringen med en ballong. Leken börjar med att personen i mitten säger någon av de övriga deltagarnas namn och samtidigt kastar upp ballongen i luften och stiger in i ringen. Personen som blev uppropad rusar fram och slår upp ballongen i luften igen innan den landar på marken och säger någon annans namn. Så fortsätter man tills man inte orkar längre!

Går givetvis även att utföras med en vanlig boll, då gäller det att vara snabb!

Dramatiserad upprepningsnamnlek

Material
  • Inget
Beskrivning

Deltagarna står i en ring. Ledaren börjar med att säga sitt namn och något han tycker om att göra.
T.ex. “Jag heter Nisse och jag tycker om att virka”. Dessutom visar han med rörelse att han virkar.
Därefter presenterar han personen till vänster om sig, t. ex. “Detta är Stina”.

Stina säger då sitt namn och sitt största intresse; “Jag heter Stina och tycker om att dyka” (visar dykning).
Sen ska Stina dessutom säga namnet på alla de som blivit presenterade före sig själv: “Det är Nisse, jag är Stina och sidan om mig står Pelle”. Pelle säger: “Jag är Pelle och jag tycker om bokmärken. Det där är Nisse, Stina, jag är Pelle och här är Olle” etc etc.

Den som står sist i tur att presentera sig har alltså en tuff uppgift framför sig att minnas allas namn. För att underlätta för den som presenterar sig gör man alltid sin rörelse när ens namn nämns. På så vis lär man sig inte bara allas namn, utan man får även reda på något om personen. Den informationen kan vara bra att ha om man vill inleda ett samtal med vederbörande. “Oh, så du diggar virkning, va kul jag har virkat femtielva grytlappar själv!”.

Tomma stolen

Material
  • Stolar
Beskrivning

Deltagarna sitter på stolar i ring. Det ska finnas en stol mer än det finns deltagare i leken. Den som har den lediga stolen till vänster om sig säger namnet på någon i ringen.
Den personen reser sig då från sin plats och sätter sig på den tomma stolen. Nu har någon annan en tom stol till vänster om sig och får då säga någon annans namn.

Staven och Stenen

Material
  • Filt
  • Käpp
Beskrivning

Alla deltagare rör sig fritt över golvet. En person har en med sin stav och mantel (filt). När den dunkar med käppen i golvet förvandlas alla till stenar. Det vill säga, alla kurar ihop sig på golvet som stenar och blundar.

Personen med staven lägger sin mantel över en deltagare så att denna inte syns alls. Sedan dunkar den igen med sin käpp i golvet. Då vaknar alla och ställer sig upp, utom personen under mantlen. Det gäller för de övriga deltagarna att komma på vem det är som ligger under manteln.

En kul variant är att man inte säger namnet på den personen som ligger där, utan säger goda egenskaper som personen har. Sedan säger alla namnet på den som ligger under manteln.